DETAY

ana sayfa / detay
geri dön

HIZLI ERİŞİM

Ruh Kası Dedikleri Nedir?Nasıl Esnetilir?
Psoas Kasını Esneten 4 Yoga Pozu

Ruh kası olarak bilinen psoas kası bedenin en derindeki çekirdeği olarak görünür. Bacaklar ile bel kemiğini bağlayan psoas kası hareket, denge, eklem fonksiyonları, esneklik gibi vücudumuza dair bir çok şeyi etkilemekte. Ruhun kası denmesinin sebeplerinden biri, esnetildiğinde ya da uzatıldığında sizi bu ”an ” ile bağlayışı, bu ”an” ile olan bağınızı güçlendirişidir. Psoas kası gerildikçe korku ve endişeye, esneklik sağladıkça vücudunuzdaki gerilimin azaldığı ve kişinin yaşadığı anda kalmasını sağladığı düşünülür.

Yapılan bir çok araştırma, psoas kası kısaldıkça ya da sertleştikçe, vücudun yaşayacağı yapısal sorunlar dışında birçok psikolojik rahatsızlığında doğabileceğini söylüyor. Ayrıca psoas kasındaki gerginlik ileriki süreçlerde sırt, diz, kalça ağrılarına ve sindirim sorunlarına, nefes problemlerine yol açıyor. Tüm bu problemler de kişide kronik gerginliklere, bu da hayat kalitesinde düşüşe, duygusal durum dengesizliklerine ve kişilerle olan ilişkilerimize yansıyor. Psoas kasında sağlanan denge, iç huzuruna, sağlıklı bir ruha ve bedene kavuşmanızı sağlıyor.

Peki ruh kası olan psoas kasını nasıl esnetebiliriz? İşte Psoas Kasını Esneten 4 Yoga Pozu,
1 . Geniş Açılı Öne Eğilme Duruşu ( Upavistha Konasana )

Matınızın üzerinde oturarak bacaklarınızı yanlara doğru olabildiğince açacak bir pozisyon alın. Beden yapınıza göre oturuşunuzun açısı farklı olacaktır bu yüzden kendiniz için doğru pozisyonu kendiniz belirleyebilirsiniz. İç kasıklarınızdan ayak baş parmak ucunuza doğru gelecek şekilde bacaklarınızı uzatın, bacak kaslarınızın gerginliğini ve canlılığını hissedin, ayak parmak araları açın. Elleriniz ile birlikte öne doğru esnerken karnınızı sıkıştırmadığınızdan emin olun. Başınız öne gelene kadar esneyin ve elleriniz ile eğer tutabiliyorsanız ayak baş parmaklarınızı tutun, zorlanıyorsanız ellerinizi önünüzde yere de koyabilirsiniz. Geniş Açılı Öne Eğilme Duruşunu daha rahat uygulamak için kalçanızın altına battaniye ya da yastık yerleştirebilirsiniz.

Bu duruşta en az 30 sn-1 dk arası kalın ve daha sonra başlangıç pozisyonunuza geri dönerek dinlenin.

 Upavistha Konasana
2 . Mutlu Bebek Pozu – ( Ananda Balasana )

Ananda Balasana mutlu bebek duruşu

Matınızın üzerine sırt üstü olacak şekilde uzanın ve nefes alın. Nefes vererek dizlerinizi karnınıza doğru yavaşça çekin. Yavaşça nefes verirken ayaklarınızın dış kısımlarından kavrayarak tutun. Sırtınız dümdüz olacak şekilde tamamen yerde olmalı. Dizlerinizi yavaşça gövdenizden daha geniş olacak şekilde açın ve koltuk altınıza doğru çekin.

Bu duruşta en az 30 sn-1 dk arası kalın ve daha sonra başlangıç pozisyonunuza geri dönerek dinlenin.
3 . Güvercin Pozu ( Eka Pada Rajakapotasana )

güvercin pozu

Güvercin duruşuna ”Aşağı Bakan Köpek” duruşu ile başlayın. Sağ kaval kemiğinizi ileriye uzatın ve matınızın üzerinde olabildiğince paralel olacak şekilde konumlandırın. Sağ dizinizi sağ el bileğinize doğru, sağ ayağınızı ise sol el bileğinize doğru yaklaştırın. Geride, arkada kalan bacağınızı gergin bir şekilde olabildiğince geriye doğru uzatın. Kalçalarınızı yere yaklaştırın. Başınızı yere değecek kadar ellerinizi ileriye doğru uzatın ve başınızı yere koyun.

3 derin nefes süresince bu pozda kalın ve daha sonra aynı pozu diğer bacağınız için tekrarlayın.
4 . Kertenkele Duruşu ( Utthan Pristhasana )

kertenkele duruşu

Kertenkele duruşuna da ”Aşağı bakan köpek” duruşu ile başlayın.  Sağ bacağınızı yavaşça yukarıya kaldırın, kalçanızı açarak dizinizi kırın. Ardından sağ ayağınızı, sağ elinizin dışına doğru yerleştirin.  Sonrasında sol dizinizi yere koyun ve kollarınızı birer birer matınızın üzerine indirin. Göğsünüzü ileriye doğru uzatmaya çalışın ve başınız omurganız ile aynı paralellikte olacak şekilde serbest bırakın.

3 derin nefes süresince bu pozda kalın ve daha sonra aynı pozu diğer bacağınız için tekrarlayın.