DETAY

ana sayfa / detay
geri dön

HIZLI ERİŞİM

Abdominal Solunum
Abdominal karınla ilgili, karına ait anlamında kullanılan tıbbi bir terimdir. Abdominal solunum ise karın solunumu olarak adlandırılabilir. Solunum sorunu olan bazı hastalara diyafram ve mide kaslarını kullanarak nefes alış verini kolaylaştırmaya yönelik öğretilen solunumdur.

Abdominal karınla ilgili, karına ait anlamında kullanılan tıbbi bir terimdir. Abdominal solunum ise karın solunumu olarak adlandırılabilir. Solunum sorunu olan bazı hastalara diyafram ve mide kaslarını kullanarak nefes alış verini kolaylaştırmaya yönelik öğretilen solunumdur. Hasta, mide kaslarını kasarak diyaframı yukarı doğru iter ve akciğerleri boşaltmaya çalışır.

Abdominal solunum sırasında diyafram basitçe gevşer, göğüs duvarı, karın bölgesi yapılar ve akciğerler elastik bir şekilde geri çekilirken (recoil) akciğerlere baskı artar ve hava dışarı atılır. Böylelikle karın ve diyafram kasları da solunum işlevine katılır.

Hastalar dışında yoga yapanlar, stresle başa çıkmaya çalışanlar da abdominal solunumu öğrenerek rahatlamaya çalışırlar. Abdominal solunum vücuttaki kirli havayı boşaltarak yerine temiz hava doldurmak ve vücudu dinginleştirmek amacı taşır. Zihni parazit düşüncelerden arındırarak yapılan işe daha konsantre olmayı işin daha kolay başarılmasını sağlar.

Gebelik sırasında oluşan kabızlık da abdominal solunum ile çözülebilir. Ayrıca doğumun ikinci evresinde yani rahim ağzı 10 cm kadar açıldıktan sonra abdominal solunum yapmak ıkınmayı kolaylaştırarak doğumun daha rahat geçmesine katkı sağlayacaktır. Yeni doğanlar ise göğüs kafesleri yeterince gelişmediği için göğüs solunumu yapamaz ve karın yardımıyla soluk alırlar. 4 yaşına kadar çocuklarda abdominal solunum görülür.

Abdominal solunum nasıl yapılır;

    Önce rahat bir şekilde dik oturma pozisyonuna geçilir.
    Bir el göğüs kafesinin sağ altına, karın üzerine yerleştirilir.
    Vücut, omuzlar ve baş gevşek bırakılır.  
    Burundan yavaşça derin bir soluk alınır ve alınan hava olabilecek en yavaş şekilde verilir.  
    Eğer gerçekten abdominal  solunum gerçekleşirse göğüs değil karın öne doğru yükselecektir.
    Karın bölgeniz sönmüş bir balon gibi ininceye dek soluk vermeye devam edin.

Abdominal solunum her pozisyonda uygulanabilir mi?

En başta zor gelen abdominal solunum birkaç alıştırmadan sonra çok rahat bir şekilde değişik pozisyonlarda da uygulanabilir. Bunlar; ayakta, emekler vaziyette, bağdaş kurup ya da diz çöküp otururken ya da uzanmış vaziyette yatarken olabilir. Abdominal solunum alışkanlık haline geldiği zaman olumlu etkilerini tüm gün boyunca gösterir.