DETAY

ana sayfa / detay
geri dön

HIZLI ERİŞİM

Eklem İltihabı Ve Süt İlişkisi
Doktor Neal Barnard’a göre “Kazein -sütte bulunan protein maddesi- kemik iltihabı ve eklem ağrılarını tetikleyicidir. İnsanlar mandıra ürünleri tüketmeyi bıraktıklarında bu ağrıların da ortadan kalktığını fark ediyorlar

 

Romatoid artrit -eklem iltihabı- hastalığının belirtilerini azaltmak için ilk yapılması gereken süt içmekten kaçınmak. İlk olarak yapılması gerekenin süt içmemek olması biraz garip gelebilir, ancak süt kullanmayı bırakmadan öğrettiğim hiçbir şey başarılı olamaz. Süt, kıymetli vücutlarınıza soktuğunuz, alerjiye en çok neden olan, bağırsaklara zarar veren ve asit oluşumuna neden olan şeydir.

Çoğu Batılı kişi süt içmeyi sever çünkü aklımızda süt ile ilgili oldukça olumlu çağrışımlar vardır. Bizim için sağlıklı olduğunu düşünürüz. Aynı zamanda süt içmenin doğal bir şey olduğunu, kemiklerimizi güçlendirdiğine inanırız. Çoğu kişi tadının güzel olduğunu da iddia edebilir. Çok az sayıda kişi mandıra ürünlerini eleştirir ve bu ürünlerin tüketebileceğiniz en kötü ürünler olduğunu söylerler. Bu eleştirileri duymuyor olma nedeniniz ise bu iddiaların para kazandırmıyor oluşudur. Mandıra ürünleri tüketmemenizi söyleyerek para kazanan kimseyi tanıyor musunuz?Hiç kimse. Ayrıca, süt ürünlerini tüketmekten hoşlanan bu kadar kişi varken eleştirilerini kim duymak ister ki? Kesinlikle bir kez daha ebeveynlerin mandıra ürünlerini kullanmayı bırakamayacaklarını çünkü “eğer süt ve dondurma olmazsa çocuklarımıza ne verebiliriz ki?” dediklerini duymak istemiyorum.
Öbür taraftan, mandıra ürünlerinin siz için yararlı olduğunu söyleyerek para kazanan kim var? Sizin ve çocuklarınız mümkün olduğu kadar çok bu ürünleri tüketmeniz konusunda ısrarcı olan dünya çapında milyar dolarlık endüstriler. Eğer bu ürünleri tüketiyorsanız, sağlığınıza veda etme zamanı.

Uzmanlar Ne Diyor?
Doktor Neal Barnard’a göre “Kazein -sütte bulunan protein maddesi- kemik iltihabı ve eklem ağrılarını tetikleyicidir. İnsanlar mandıra ürünleri tüketmeyi bıraktıklarında bu ağrıların da ortadan kalktığını fark ediyorlar.” [1] ‘Vejetaryen ve Vegan Beslenme’ kitabında yazar G. Eisman, “Romatoid artrit, osteoartritten daha şiddetlidir… Çünkü bu tip eklem ağrıları gıda alerjisi ya da diyet değişikliğinin bir belirtisi olabilir. Mandıra ürünleri, bilinen en alerjik gıdalar arasındadır ve bu ağrılara neden olan etkenlere adaydır.” demiştir. [2] ‘Süte Hayır’ kitabında Daniel Twogood, D.C“ Romatoid artrit gibi sistematik eklem iltihaplanmalarına neden olan şey beslenme sonucu kan yoluyla oraya ulaşır. Tüm eklemlerin dahil olduğu durumlarda, bu fiziksel değil, kimyasaldır. Genellikle de kazeindir. (Süt proteinin yüzde sekseni kazeindir.) Bir defasında Bob adında 65 yaşında bir adam, boyun tutulması ve baş ağrısı şikayetleriyle gelmişti. Ellerinde de tutulma ve ağrı vardı. Bob, golf oynamak için yaşardı. Ona tüm süt ve mandıra ürünlerini tüketmeyi bırakmasını tavsiye ettim. Bıraktığından beri de, tutulma ya da baş ağrısı çekmiyor, ellerindeki ağrıda kayboldu. 42 yaşındaki Joy, mandıra ürünlerini kullanmayı bıraktıktan sonra dizlerindeki ağrının kesildiğini fark etti. Bir keresinde, bir bardak süt içtikten 20 dakika sonra dizleri şişmişti.” [3]

 Peki bilimsel çalışmalara göre romatoid artrit ve mandıra ürünleri arasında nasıl bir ilişki var?

 Bilimsel Çalışmalara Gösteriyor ki;

• 11 yıldır romatoid artrit olan 38 yaşındaki bir kadın hasta, mandıra ürünlerini tüketmeyi bıraktıktan sonra hastalığının geçtiğini ve hareket kabiliyetini geri kazandığını fark etti. 20’li yaşlarından itibaren peynir çeşitlerine büyük ilgi gösteren bu hasta günde 0.4 kg peynir tüketiyordu. Alerji ve diyare belirtileri olmamasına rağmen hasta, süt, peynir ve tereyağını tüketmemeyi kabul etti. Araştırmaya göre “Yeni diyetine başladıktan üç hafta sonra hasta kendini daha iyi hissetmeye başladı, sinoviti ve sabahları kalktığında olan tutukluk azaldı.” Hasta devam eden aylarda da muayene edilmeye devam edildi ve bir süre sonunda sabah tutukluğu tamamen geçti, sinoviti ise neredeyse bitti… Bu gelişmeler korundu, hastanın farkında olmadan mandıra ürünleri tükettiği zamanlarda ise hastalık belirtileri 12 saat içinde kendini gösterdi. [4] • Serolojik reaksiyon göstermeyen romatoid artrit hastalarıyla yapılan bir deneyde hastaların mandıra ürünü tüketimleri tamamen ortadan kaldırılmıştır. 15 hastadan 7’sinin hastalıklarında gerileme görülmüştür. [5] • Denek hayvanları üzerinde yapılan bir karşılaştırmada iltihap arttıran inek sütü, yumurta proteini ve soya sütü kullanılmıştır. 12 haftalık ineğin sütü ile beslenenlerde eklem lezyonu görülme olasılığı en yüksektir. Yumurta proteini inek sütüne göre daha az iltihap arttırıcı özellikte bulunurken, soya sütü herhangi bir artışa neden olmamıştır. [6]

Süt Neden Romatoid Artrit İçin Kötü?

• Süt, bağırsak florasına zarar vererek kötü bakterileri arttırmakta ve bağırsak florasının dengesini bozmaktadır.

• Popüler inanışın aksine, mandıra ürünleri tüketmenin kırık riskini azalltığı kanıtlanmamıştır. Afrika ve Asya gibi mandıra ürünleri ve kalsiyum tüketiminin en düşük olduğu yerlerde osteoporoz da en düşük seviyededir. Bunu takiben, mandıra ürünlerinin tüketiminin yüksek olduğu ülkelerde osteoartrit görülme oranı da yüksektir. Colin Campbell tarafından yazılan “Çin Hakkında Çalışma”da da bu konu hakkında bulgular paylaşılıyor. Dr. Hiromi Shinya tarafından kaleme alınan “Enzim Faktörü” kitabında süt içmenin vücudun kalsiyum seviyesi üzerinde yaptığı etki anlatılmakta. Süt içtiğinizde, kanınızdaki kalsiyum seviyesi aniden normalin 9-10mg üzerinde çıkıyor. İlk bakışta kalsiyum seviyeniz artmış görünse de, vücudunuz bu kalsiyum seviyesini düşürmek için kalsiyumu böbreklerden geçirerek idrar olarak atıyor. Şaşırtıcı olan ise, en sonunda vücudunuzdaki kalsiyum seviyesini düşürmüş oluyorsunuz. [7] • Mandıra ürünleri, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, obezite, diyabet ve bazı kanser tipleriyle ilişkili. Bu ürünler lif ve karmaşık karbonhidratlara sahip değiller, ama tamamıyla doymuş yağ ve kolesterol içeriyorlar.
• Dünya nüfusunun yüzde 50’sinin laktoz toleransı yok. Genetik olarak süt ve diğer mandıra ürünlerini düzgün bir şekilde sindiremiyorlar. Sizce bu, bu ürünlerin insanlar için olmadığı konusunda bize verilmiş bir işaret değil midir?
• İnsanlar sütten kesildikten sonra da süt içmeye devam eden tek hayvandır. Daha garip olan ise, insanlar başka bir hayvanın laktasyon suyunu içen tek canlıdır!
• Mandıra ürünlerine çoğu zaman kan, böcek ilacı, hormon ve antibiyotikler bulaşmış olur.

Dondurma ise hepsinin içinde en kötüsüdür. Bazı dondurmalarda kullanılan yağ, mezbahalardaki artıklardan temin edilmektedir. Pişmiş iç yağlar ticari olarak üretilen dondurmalarda kullanılır. Nature Path dergisine göre, ‘Amerika’da perakende satış mağazalarında satışı yapılan ürünlerin üreticileri yasalara göre kullandıkları katkı maddelerini belirtmek zorunda değiller.’ Sonuç olarak bugün, çoğu dondurma başından sonuna kadar sentetiktir. İçinde kimyasal katkı maddeleri kullanılmamış ‘gerçek’ dondurma bulsanız bile, yine de hayvanların sütünde elde edilen bir yağı, sindirim sisteminize zarar verecek bir şeyi vücudunuza sokuyorsunuz. Literatür çalışmasında da gösterdiğimiz gibi, aynı zamanda bağışıklık sisteminize de zarar vermiş oluyorsunuz.

Peki Süt Yerine Ne İçmelisiniz?

Badem sütü ve soya sütü elbette inek sütünden iyidir, ancak ikisi de yüksek oranda yağ içerir ve romatid artrit hastası olan kişilere yararlı değildir. Romatid artrit hastası olan kişiler sağlıklarına önem vermeli ve birkaç hafta süreyle sadece su içerek durumlarındaki gelişmeyi takip etmelidirler. 116 yaşında vefat eden Dünya’nın en yaşlı ikinci kadının sağlık konusunda püf noktası ‘suyu tek içeceğiniz yapın’ idi. İkimiz de aynı düşünceyi paylaşıyoruz.

 Kaynaklar:
Clint Padisson – rheumatoidarthritisprogram.com
[1] Neal Barnard, M.D. http://yummyplants.com/vegan-nutrition/vegan-health-tips/dr-neal-barnard-discusses-benefits-of-vegan-diet/
[2] ‘Vejetaryen ve Vegan Beslenme’, G. Eisman
[3] ‘Süte Hayır’, Daniel Twogood
[4] ‘Rheumatoid Arthritis and Food: A Case Study’ BMJ 282:2027, 1981
[5] Isr J Med Sci 21:532, 1985
[6] Int Arch Allergy Appl Immunol 80:192, 1986
[7] ‘Enzim Faktörü’, Dr Hiromi Shinya