DETAY

ana sayfa / detay
geri dön

HIZLI ERİŞİM

Madalyon, Sen ve Evren!
Kişisellik ve evrensellik tıpkı madalyonun iki yüzü gibidir. Orada her ikisi de vardır. Hareket beklerler! Olasılıklar oldukları yerdedir. Sen onlarla aynı yerde olursan bu bir denk geliştir.

Kişisellik ve evrensellik tıpkı madalyonun iki yüzü gibidir. Orada her ikisi de vardır. Hareket beklerler! Bazen bir kaldıraç, bazen bir ittirgeç, bazen bir götürgeç, bazen çöğüncek(denge), bir hamle gerek hareket için, bir eylem gerek eylemsizlik haline ulaşabilmek için! Bazen binlercesi gerek bazen bir tanesi...
Eylemlerin meyveleri toprağa da düşebilir, toplanmayı da bekleyebilir. Olasılıklar oldukları yerdedir. Sen onlarla aynı yerde olursan bu bir denk geliştir. Bir olasılığın seninle denk gelişi senle hem ilişkili olabilir hem hiç bir ilişkisi olmayabilir.
Demek ki odaklanacağım yer olayın bu noktası değil...
Çekirgelerin sensei (usta) ile ilişkisini bilir misiniz?
Neden çırak çekirge ismi almış! Biraz düşününce dış dünyada tarlalara, ekinlere zararları ile anılır çekirgeler...
Oysa derinine baktığınızda farkındalığınıza üstadlık ederler!
Çırak olan Çekirgeler,  böcek olan çekirgeye baktığında ancak dışa dönük bir insanın yaptığı yorum kadar tanımlar onu. Sensei (usta) ise hem içe dönük hem dışa dönük tanımlayabillir. Zira Usta olasılıkları görebilen demektir!
 
İnsanoğlunun en büyük heveslerinden biri de uçmaktır.
Çekirgelerin sahip olduğu
Üst üste iki tane kanatları var gibi görünse de üstteki kanat alttaki asıl kanadı korumak içindir. Üstteki kanatların fazla işlevi yoktur. Uçmak istediklerinde üstteki kanadı yukarı kaldırır ve alttaki kanadı hareket ettirerek uçma işlemini gerçekleştirirler.

Sensei çekirgesine kollarının varlığının almak ve vermek için programlı olduğunu anlattığı gibi bu eylemin ancak beklentisizce yapıldığı takdirde çırağın kalbinde ki görünmeyen kanatlarını harekete geçireceğini anlatır.
Tıpkı çekirgedeki gibi üstte olan kanatın işlevi kaldıraç  görevi görür gerçekte!
Üstte ki alttakinden altta ki üstekinden bağımsız bir hiç olmalarına rağmen,
uçma eylemi alttaki kanatla gerçekleşir.
Öyleyse kanatlarının nerede olduğunu anlamasını sağlar Usta...
Ve bir başka olasılık daha olduğunu anlatır. Kalbin (gerçek kanatlar) bir nedenden bitap düşmüş olabilir.
Olasılığa odaklanmanı ve hatırlamanı ister, memnun kalmanı...O bilir ki zıplamaları ile ünlü olan çekirgeler, yaklaşık olarak 2-3 metre zıplayabilirler. Bu mesafeyi kanatlarını kullanmadan gidebilirler.
Ve ittirgeç olur Usta bacaklarını hatırlaman için... Kanatlarına takılıp kalman, uçmaktan başka bir özelliğinin olmadığını zannetmenden böyle öğrendiğinden ileri gelen bir düşünce, zihinsel bir kalıptır.
Yaşamı yorumlayış biçimi tekdüzedir Ustaya gelen Çekirgenin.
Usta bilir ve öğretir!
Kişisellik ve evrensellik tıpkı madalyonun iki yüzü gibidir. Orada her ikisi de vardır. Hareket beklerler! Olasılıklar oldukları yerdedir. Sen onlarla aynı yerde olursan bu bir denk geliştir.

Yazan:Nejla Ceylan Özveren (SATİ)