DETAY

ana sayfa / detay
geri dön

HIZLI ERİŞİM

Yoganın Faydaları Nelerdir?

Sadece fiziksel bir etkinlik olmayan yoganın, belli bir felsefesi ve psikolojik etkisi bulunmaktadır.

Yoga, fiziksel, mental ve ruhsal olarak yapılan uygulama ve disiplindir. Yoganın kelime anlamı ise, birleştirme ve kontrol altına alma gibi anlamlardır. Yoganın çıkış noktası Hindistan’dır. Hindistan’da birçok türde yoga eğitimi okullarda verilmektedir. Sadece fiziksel bir etkinlik olmayan yoganın, belli bir felsefesi ve psikolojik etkisi bulunmaktadır. Yoganın nihai amacı, kurtuluşa ermek, ruhu serbest bırakmak ve ruhsal dengeye ulaşmaktır. Yoga, hem aklı, hem ruhu hem de bedeni aynı dengede tutarak, kontrol etmeyi hedeflemektedir.

Budizm ve Hinduizm gibi dinlerin temelini oluşturan yoga felsefesi okul olarak kabul edilir. M.Ö 1900-3000 tarihinde eski Hindistan bölgesine kadar dayanan yoga tarihi, günümüzde de yoğun şekilde ilgi görmektedir. Yoga, günümüzde Hindistan bölgesindeki anlayışının dışında, diğer ülke ve kültürlerde spor aktivitesi olarak ve mental, ruhsal dinlendirici olması amacı ile uygulanmaktadır. Yoga, sadece hindu ve Budist topluluklar tarafından değil aynı zamanda, Müslüman ve Hristiyan toplumlar arasında da yaygın şekilde uygulanmaktadır.

Bedenin birçok bölümünde bulunduğu düşünülen çakraların etkin hale gelmesini sağlayan yoga, insanın yalnızca beden olarak var olmadığını, aynı zamanda ruhsal olarak çok daha etkin şekilde var olduğunu düşünmektedir. İnsan bedeninde bulunan birçok çakra olmasına rağmen 7 tane çakra diğerlerinden daha önemlidir ve yoga hareketleri bu çakraları açmaktadır. Bedenimizde bulunan bu önemli çakra merkezleri; kök çakrası (kuyruk sokumu ve üreme organlarında), göbeğin alt kısmında bulunan çakra, göbek çakrası (göbeğin iki parmak üzerinde bulunur), kalp çakrası (gövdenin ortasında kalbe yakın yerlerde bulunur), boğaz çakrası (boğaz bölgesinin yakın yerlerinde bulunur), alın çakrası (iki kaşın arasında burun köklerinde bulunur), taç çakrası (kafatasının en üst noktasında bulunur). Yoganın, bedenin belirli bölgelerinde bulunduğuna inanılan bu çakraları açtığına inanılmaktadır. Böylece yoga, mental, ruhsal ve bedensel etkinlikleri tek bir noktada toplamış olmaktadır.
Yoganın Sağlığa Faydaları Nelerdir?Yoganın sağlık açısından oldukça fazla miktarda faydası bulunmaktadır. Yoga, hem bedensel, hem zihinsel hem de ruhsal sağlığı dengede tutar ve destekler. Duygusal sağlığı destekleyen yoga, vücuttaki ağrıları tedavi eder, doğurganlığı artırır, akşamdan kalma içki mahmurluğunu atmaya yardımcı olur, kalp hastalıkları riskini azaltır, astım ile mücadele eder, eklem iltihabı oluşumu ile mücadele eder, insomnia ve diğer uyku problemlerini tedavi eder, hafızayı ve zihinsel sağlığı destekler, çoklu doku sertleşmesini önler, sinir sistemini korur ve stres bozukluklarını gidermeye yardımcı olur. Bunlara ek olarak yoga, bağışıklık sistemini güçlendirir, migren ağrılarını dindirir, cinsel sağlığı destekler, yeme alışkanlığını düzenler, kas ve kemikleri güçlendirir, vücuda esneklik kazandırır, kan akışını düzenler, tansiyonu dengeler, kan şekerini düzenler, böbrek üstü bezlerin aktivitesini düzenler, sindirim sistemini ve akciğer sağlığını korur.
 

1.Akciğer Sağlığı ve Nefes Kontrolü


Yoga, çok daha rahat ve yoğun şekilde nefes almanızı sağlar. Çünkü yoga nefes kontrolünü sağlayan bir aktivitedir. Yoga yapmak, akciğer sağlığını korur ve bronşları geliştirir. Solunum yolları rahatsızlıklarını önemli oranda azaltan yoga, kandaki oksijen konsantrasyonunu yükseltir. Akciğer fonksiyonlarını geliştiren yoga, kaliteli ve sağlıklı bir şekilde nefes alıp vermeyi kolaylaştırır. Burundan nefes almayı kolaylaştıran yoga, polen ve hava kirliliğinden kaynaklanan nefes darlığı problemlerinin önüne geçmektedir. Yoga, astım gibi solunum hastalıklarının olumsuz etkilerini de en aza indirmeye yardımcı olmaktadır.


2.Sindirim Sistemi ve Bağırsak Sağlığı

Ülser, hassas bağırsak sendromu, kabızlık gibi birçok sindirim sistemi sorunu ile mücadele eden yoga, kolon kanseri riskini de azaltır. Çünkü yoga, fiziksel egzersizlerden oluşan bir aktivitedir. Bundan dolayı yoga, bağırsaklardan gıda geçişini kolaylaştırır ve bağırsak fonsiyonlarının etkin hale gelmesini sağlar.3.Sinir Sistemi Sağlığı

Yoga, zihinsel dalgalanmaları dindirir. Zihinsel olarak yaşanan, korku, öfke, hayal kırıklığı, pişmanlık, hırs gibi duyguların kontrol altına alınmasını sağlayan yoga, stresin sebep olduğu sıkıntılı durumların yaşanmasını önler. Sinirleri yatıştıran ve beyin fonksiyonlarını düzenleyen yoga, olumsuz duyguların zararlı etkilerini en aza indirmeye yardımcı olmaktadır.


4.Kan Şekeri

Yoga, insülin etkilerine karşı hassasiyeti artırır, buna bağlı olarakkilo vermeyi kolaylaştırır, kandaki şeker seviyesini azaltır ve diyabet riskini azaltır. Diyabet hastalığı, kalp, böbrek ve göz sağlığını olumsuz yönde etkilediği için, kan şekerinin dengelenmesi oldukça önemlidir.


5.Kolesterol

Düzenli olarak yoga yapan kişilerin kanlarındaki kötü kolesterol seviyesinin (LDL) azaldığı, iyi kolesterol seviyesinin (HDL) ise normal değerlerine ulaştığı gözlenmiştir.


6.Böbreküstü Bezleri

Yoga, kortizol seviyesini düşürür. Normalde böbreküstü bezleri, akut krize karşı kortizol salgılanmasını etkilemektedir. Bu durum ise, geçici olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Eğer vücutta kortizol seviyesi yükselirse bu durum, bağışıklık sistemini riske atar. Kortizol seviyesinin yükselmesi aynı zamanda, hafızayı olumsuz etkiler ve beyinde kalıcı birtakım değişimlere sebep olabilir. Ek olarak yüksek kortizol seviyesi, depresyon ve stres ile büyük oranda ilişkilidir. Kortizol seviyesinin artması durumunda, yüksek tansiyon ve insülin direnci gibi sağlık sorunları yaşanmaktadır. Stres, öfke ve üzüntü anında yemek yeme isteğini tetikleyen kortizol seviyesini azaltmanın bir yolu olan yoga, kilo vermeye ve kalori kaybetmeye yardımcı olur, kalp krizi riskini azaltır. Çünkü yoga yapmak, böbreküstü bezlerinin fonksiyonlarını destekler ve kortizol seviyesini düşürür.


7.Tansiyon

Eğer yüksek tansiyon problemi yaşıyorsanız, yoga yapmak sizin için faydalı olacaktır. Çünkü, İngiltere’de hipertansiyon ile ilgili yapılan iki çalışmaya göre, yoganın bir pozisyonu olan ‘savasana’ yani kanepede yatar gibi yapılan hareketinin üç ay süre yapılması sonucu, tansiyon değerlerinin normal ideal değerlerine ulaştığı gözlenmiştir.


8.Kan Akışı

Yoga, kan akışını destekler ve dolaşım sisteminin daha etkin şekilde faaliyet göstermesini sağlar. Yoga, özellikle el ve ayaklardaki kan dolaşımını düzenlemektedir. Hücrelerin daha çok oksijen almasını sağlayan yoga, kanın damarlardan organlara daha etkin şekilde dağıtılmasını sağlamaktadır. Böylece yoga kalp ve damar sağlığını da korumuş ve desteklemiş olmaktadır.

Yoga, kan akışını düzenlediği için, bacaklarda oluşan şişme durumlarını giderir, böbrek sorunlarının önüne geçer. Yoga, kırmızı kan hücresi seviyesini ve hemoglabin seviyesini düzenler, kanın pıhtılaşma özelliğini korur.


9.Kemik Sağlığı

Düzenli olarak yapılan yoga egzersizleri, kemiklerin güçlenmesini sağlar ve kemik hastalıkları riskini azaltır. Yoga yapılırken, vücut ağırlığının tamamı yine vücut tarafından kaldırılmaktadır. Bundan dolayı yoga yapan kişilerin kemikleri oldukça güçlüdür. Özellikle kol kemiklerini oldukça iyi miktarda güçlendiren yoga, kemik erimesinin önüne geçmektedir ve kemiklerde kalsiyum tutumunu sağlamaktadır.


10.Esneklik


Yoga, vücuda esneklik kazandırır. Çünkü yoga egzersizleri oldukça çeşitli ve bazen de zorlayıcıdır. Yoganın bu zorlayıcı egzersizleri, eklem kemiklerini geliştirir ve onlara esneklik kazandırır. Özellikle diz eklemlerini geliştiren yoga, bağ dokusuna ve kas dokusuna esneklik özelliği kazandırır.


11.Kas Sağlığı



İçerisinde fiziksel aktiviteyi de barındıran yoga, daha güçlü ve sağlıklı kaslara sahip olmayı sağlamaktadır. Güçlenen kaslarda ise ağrı ve sızı yaşanması olayı en aza indirgenmiş olmaktadır.


12.Bağışıklık Sistemi

Norveç’de yapılan araştırmalara göre, yoga egzersizleri, bağışıklık sistemini ve hücre sağlığını güçlendirmektedir. Hem zihinsel hem ruhsal hem de bedensel açıdan bağışıklık sistemini güçlendiren yoga, daha doğru ve etkili şekilde nefes almayı sağladığı için, tüm vücut sağlını korumaktadır.


13.Migren


Yapılan araştırmalara göre, migren ile mücadele eden hastalara üç ay boyunca düzenli olarak yoga egzersizleri yaptırılmış ve sonucunda bu hastaların, zihinsel olarak stresten arınmış oldukları ve ağrılarının hafiflemiş olduğu gözlenmiştir. Çevresel bir takım etkenlerden dolayı tetiklenen migren ağrılarını hafifletmenin belki de en sağlıklı yolu, yoga egzersizlerini uygulamaktan geçmektedir.


14.Cinsel Sağlık


Yapılan çalışmalara göre, 12 hafta boyunca düzenli olarak yapılan yoga egzersizlerinin, hem erkek hem de kadınlarda, cinsel isteği artırma, cinsel olarak uyarılma, orgazm, cinsel performans gibi durumlarına olumlu etkileri saptanmıştır. Çünkü, yoga kan akışını ve dolaşımını düzenlemektedir. Bu durumda ise, genital bölge pelvik kasları gelişmekte ve sağlıkları korunmaktadır.

15.Uyku Kalitesi


Harvard’da yapılan birtakım araştırmalara göre yoga, 8 hafta boyunca her gün düzenli olarak yapıldığında, uyku kalitesini artırmakta ve insomnia riskini azaltmaktadır. Yorgunluk ve bitkinlik gibi olumsuz durumların önüne geçtiği için yoga, daha çabuk şekilde uykuya dalmayı sağlamaktadır.

16.Stres ve Depresyon

Böbreküstü bezlerini ve adrenalin salgılanmasını düzenleyen yoga, stres oluşumunu önler, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi ruhsal ve zihinsel sağlığı tehdit eden unsurların etkisini azaltır.

17.Sırt Ağrıları

Kronik sırt ağrısını tedavi etmeye yardımcı olan yoga egzersizleri, düzenli olarak yapıldığı takdirde, kasları gevşetecek ve sırt ağrılarını en aza indirecek ya da tamamen ortadan kaldıracaktır.

18.Doğurganlık

Yoga, zihinsel ve bedensel olarak yapılan bir egzersiz türü olduğu için, beyin tarafından birtakım kimyasalların salgılanmasını yani hormonları olumlu yönde etkilemektedir. Yoga egzersizleri sırasında yapılan birtakım hareketler, kadınlarda doğurganlığı desteklemektedir.

19.Kalp Sağlığı

Yapılan bir araştırmada, 8 hafta boyunca, 19 kalp yetmezliği problemi yaşayan hastaların uygulamış oldukları yoga hareketlerinin, kalp sağlığını güçlendirdiği gözlenmiştir. Yoga, kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltmakta önemli rol oynamaktadır.
Çok Fazla Miktarda Yoga Yapmanın Bir Zararı Olabilir Mi?

Yoga, çok fazla miktarda yapıldığında, birtakım kas zedelenmelerine, kas ağrılarına, bazı yaralanmalara ve kemik hasarlarına sebep olabilmektedir.
Hamile ve emziren kadınlarda, yoga egzersizleri oldukça dikkatli ve dozunda yapılmalıdır. Normalde, bebek sağlığını tehdit edici herhangi bir etkisi ispatlanmamış olmasına rağmen, tehlikeli olabilecek bazı yoga hareketlerinden kaçınılması tavsiye edilmektedir.
Yakın tarihte karın bölgesinden cerrahi bir işlem geçiren kişilerin belli bir süre yogadan uzak durmaları tavsiye edilmektedir. Çünkü bu durum tehlikeli kanamalara sebep olabilecektir.
Yoga, fazla miktarda ve zorlayıcı şekilde yapıldığında, yüksek tansiyona sebep olabilmektedir.