DETAY

ana sayfa / detay
geri dön

HIZLI ERİŞİM

Yogik Arınma Teknikleri (Kriya)
Geleneksel Hatha Yoga, vücudun doğal halinin dengeli ve saglıklı olduğu, bizim ise hatalı yasam tarzı ve beslenme nedeniyle bu saflığı bozduğumuzdan yola çıkar

Geleneksel Hatha Yoga, vücudun doğal halinin dengeli ve saglıklı olduğu, bizim ise hatalı yasam tarzı ve beslenme nedeniyle bu saflığı bozduğumuzdan yola çıkar . Böylece sağlığın ulaşılması gereken bir nokta değil, içerideki doğal halimiz olduğunu söyler. Bu yüzden yogada arınma yöntemleri olan Kriya'lar önemlidir.

SHATKARMAS olarak da gecen arinma uygulamalari (Kriya’lar) geleneksel olarak hatha yoga’da 6 cesittir. Bunlar Hatha Yoga Pradipika 2. kitap’ta 21 ve 37. vecizelerde asagidaki detayda aciklanmistir. Yalniz, sunu hatirlatmakta yarar var, 21. vecizede de belirtildigi gibi, bu kriyalarin uygulayacak kisiler bellidir, digerlerinin bunlari uygulamasina gerek olmadigi soylenmektedir, ayrica 37. vecizede bu kriyalarin aslinda tartismali oldugundan ve her yogi tarafindan da kabul edilmediginden bahsedilmektedir. Ornegin bir cok guru (gunumuzun en taninmis hatha yogilerden Iyengar’da), Dhauti / Neti uygulamasina gerek olmadigini, nefesin (yani Pranayama’nin) zaten kisiyi arindirdigini soylemektedir.


Hatha Yoga Pradipika: 2/21-37

21. Kişi iradesiz ve ağır kanlı ise (Pranayama uygulamasından) önce altı fiili uygulamalıdır. (Bu kusurları olmayan) Diğerleri bunları uygulamamalıdır, (üç) salgı (gaz, safra, balgam) onlarda eşit olarak dengelidir.

22. Bu altı fiil Dhauti, Vasti, Neti, Trataka, Nauli ve Kapalabhati olarak adlandırılır.

23. Çeşitli harika sonuçlara yol açtıklarından, bedeni saflaştıran bu altı fiil bir sır olarak tutulmalıdır, ve bu nedenle büyük Yogin'ler tarafından büyük hürmetle tutulur.

24. Burada DHAUTI (anlatılmaktadır): dört parmak genişliğinde ve onbeş karış uzunluğunda ıslak bir bezi Guru'nun talimatlarına göre yutun. Tekrar çıkarın. Bu sürece Dhauti denir.

25. Dhauti'nin verimliliği ile, bronş hastalıkları, astım, Pliha (dalak hastalıkları), cüzzam (ve benzeri deri hastalıkları) ve balgamla gelen yirmi ayrı hastalık yok olur. Buna hiç şüphe yoktur.

26. Sonra VASTI (anlatılır): Göbeğe kadar gelen suyun içinde Utkatasana'da (topukları kalçalara bastırarak, bedeni ayak parmak uçlarında tutmak) oturarak, (küçük bambu) bir tüpü anüsten içeri yerleştirin ve anus (kasını) kasın (böylece içeri su alın, çalkalayın ve dışarı atın). Buna Vasti denir.

27. Vasti'nin gücüyle, Gulma ve Pliha (bezlerin ve dalağın genişlemesi), Udara (su toplanması veya diğer mide hastalıkları) ve gaz, safra ve balgamın fazlalığından dolayı oluşan tüm hastalıklar iyileşir.

28. Bu Jalavasti uygulandığında, beden yapısını (dhatu'yu), duyu-organlarını (indriya'ları), ve iç organı (atahkarana) daha iyi hale getirir; (bedeni) zinde tutar, sindirim gücünü arttırır; beden yapısındaki tüm düzensizlikleri yok eder.

29. Sonra NETI (anlatılır): Burun deliklerinden bir karış (yaklaşık 9 inç) uzunluğunda yumuşak bir ipi geçirin ve ağzınızdan dışarı çıkarın. Siddha'lara göre buna Neti denir.

30. Bu, kafatası (bölgesini) saflaştırır, görüşün daha süptil şeyleri algılayabilmesini sağlar. Aynı zamanda, Neti bedenin omuzların üstünde olan kısmındaki tüm hastalıkları yok eder.

31. Sonra TRATAKA (anlatılır): Göz yaşları gelene dek, sabit bakışlarla (göz kırpmadan), küçük bir nesneye konsantre olarak bak. Öğretmenlerce buna Trataka denir.

32. Trataka'yla, tüm göz hastalıkları geçer, tembellik vb'nin üstesinden gelinir. Onu altın bir kutu gibi sır olarak dikkatlice saklamak gerekir.

33. Sonra NAULI (anlatılır): Omuzlar aşağı kıvrılmış olarak, kişi midesini hızla dönen bir girdap gibi sağa ve sola döndürmelidir.

34. Bu Hatha Yoga uygulamasının baştacı olan Nauli, gastrik ateşi, durgunsa, hareketlendirir, sindirim gücünü arttırır, mutluluk getirir ve salgılardaki düzensizlikleri ve hastalıkları yok eder.

35. Sonra KAPALABHATI (anlatılır): Demircinin körükleri gibi, Recaka (nefes verme) ve Puraka'yı (nefes alma) hızla yap. Buna Kapalabhati denir ve balgamla ilgili hastalıkları yok eder.

36. Kişi; şişmanlık, balgamla ilgili rahatsızlıklar, saflığı bozan şeyler vb.'den (yukarıdaki) altı fiilin (uygulamasıyla) kurtulmak için Pranayama yapmalıdır. O zaman (Yoga'da) başarıya zorlanmadan ulaşılır.

37. Bazı öğretmenler (Nadi'lerde olan) tüm saf olmayan şeylerin sadece Pranayama ile yok edildiğini söyler, diğer (yukarıda bahsedilen altı) fiiller onlarca kabul edilmez.

 

Günümüzde Uygulana Kriyalara örnek

Shatkarma



Shatkarma Yoga’da arınma uygulamalarıdır. Her gün vücudumuz çeşitli kanallar yoluyla toksinlerden, ter, idrar, dışkı gibi atıklardan kurtulur. Ne yazık ki, çoğu zaman uyumsuz yaşam , yeme ve içme bozuklukları, yanlış beslenme ve stres nedeniyle  boşaltım sistemi bu gereksiz atıklardan kurtulmakta başedemiyor  ve sonrası da hastalıklar gelir.

Yoga , Shatkarma temizlik uygulamaları ile, bu atıkların giderilmesine yardımcı olur. Vücudun temizliği sonrasında, zihin ve beden sağlığı istikrar kazanıyor.

Sanskrit dilinde ‘’shat’’ altı, ‘’karma ‘’ eylem anlamına gelir. Altı temel temizlik Shatkarma uygulamaları, Kapalabhati , Nauli , Basti , Dhauti , Neti ve Trataka.

Neti – burun kanallarının temizliği. (Sutra neti ve Jala neti)Görsel

Kapalabhati – burun ve solunum organları için katartik egzersizdir. Pasif nefes ve aktif nefes olan pranayamanın bir parçasıdır. Sinüsleri temizler, zihin aydınlanır.

Trataka – vizyon ve konsantrasyonu artırmak , gözleri temizlemek için bir uygulamadır.

Nauli – tüm karın kaslarını güçlendirmek için ve bağırsak işlevini normalize etmek için çok güçlü bir uygulamadır .

Dhauti – sindirim sistemi temizliği. (Vamana Dhauti ,Vastra Dhauti)

Basti – kolon temizliği. (Basti de iki teknikten oluşmaktadır, Sukshma Basti ve Jala Basti).

Açıklanan altı shatkarma prosedürlere ek olarak, Shank Prakshalana (tuzlu su ile bağırsak yıkama) adı verilen özel temizleme tekniği var.

Ayurveda’da üç Doshaları dengelemek için tüm bu temizleme teknikleri en iyi uygulamalarıdır. Bu tekniklerin özel olarak vücuttan aşırı Kapha, mukus ve yağdan kurtulmak için tasarlanmış olduğu düşünülmektedir. Örneğin, Vata Dosha’yı azaltmak için Basti, Kapha Dosha’yı azaltmak için Dhauti ve Neti uygulama teknikleri kullanılır.
 

Önerimiz:

Güne Dil Temizleme Spatulası ile başlamak; Gece boyunca bedenimiz hücresel yenilenmesini yaparken, fiziksel bedendeki tüm serbest radikaller ve toksin maddeleri kalın bağırsaklara ve dilin üzerine göndererek ve terleyerek tahliye eder. Sabah kalktığınız zaman dilinizin üzerindeki beyazımsı veya sarımsı acımsı tat, bedenimizden gece boyunca tahliye edilen toksin maddelerin bir kısmıdır. Bu tabakayı iyi bir dil temizleme spatulası ile temizleyerek güne başlamak uzun vadede yaşam kalitesini yükselten oldukça etkili bir uygulamadır.

  1.     Stresi giderir
  2.     Fiziksel, zihinsel ve duygusal detoks yapar
  3.     Kaygı, endişe ve muhtelif korkuları azaltır
  4.     Uyku kalitesi artar
  5.     İlişkileri iyileştirir, geliştirir
  6.     İç huzuru kazandırır
  7.     Yaratıcılığı ve sezgileri uyandırır
  8.     Odaklanma yeteneğini artırır, konsantrasyonu güçlendirir
  9.     Yüksek tansiyonu indirir
  10.     Kan basıncını azaltır, kalp çarpıntısını hafifletir
  11.     Bağışıklık sistemini güçlendirir
  12.     Yorgunluğu giderir
  13.     Daha az yargılayıcı olmanızı sağlar
  14.     Yaşlanma karşıtı (anti-aging) hormonları  salgılanır